Sauerkraut este termenul pe care germanii îl folosesc pentru varza tocată și murată. Ei au o adevărata pasiune pentru ea, iar denumirea a devenit cunoscută internațional. Și noi, românii, suntem mari consumatori de varză murată și bine facem, pentru că aportul de beneficii pentru sănătate este unul remarcabil.

Varza simplă sau combinată cu alte legume
Chiar dacă suntem obișnuiți să punem varza întreagă la murat, în special cu gândul la frunzele pentru sarmale, germanii obișnuiesc să o toace mai întâi și apoi să o mureze. Fie pun la murat varză albă sau roșie, fie le combină între ele sau cu alte legume precum morcovi, conopidă sau ceapă.
Bogată în probiotice și vitamine
Cercetări recente au evidențiat faptul că varza murată, pregătită în casă, aduce dintr-o singură îmbucătură (circa 60 de grame) mai multe probiotice decat 100 de pastile probiotice cumpărate din comerț. Circa o jumătate de kilogram de varză murată reprezinta echivalentul a 800 de pastile cu probiotice! Pe lângă avantajul numeric, faptul că probioticele din varza murată sunt într-o formă naturală, proaspată, este categoric o bilă albă greu de egalat de niște capsule. În circa 150 de grame de varză murată se găsesc peste 10 miliarde de bacterii benefice!
Mai mult, cantitățile de vitamine din varza crudă se multiplică după ce aceasta este fermentată, murată. Astfel, în varza murată cantitatea de vitamina C este de 200 de ori mai mare decât în varza crudă! Miliardele de bacterii din varza murată ajută la eliminarea agenților patogeni din tractul digestiv și intestine. În plus, sprijină refacerea florei benefice din intestine.
Dacă îți dorești să ai parte de toate beneficiile pe care le oferă varza murată și probioticele din ea, atunci să ai în vedere faptul că dacă o gătești și o supui unei temperaturi înalte, aceste bacterii vor înceta să mai fie vii. Varza murată se recomandă a fi consumată crudă. O salată delicioasă de varză murată este binevenită indiferent de anotimp!
Cum se face varza murată
Învață să o pregătești repede, simplu și frecvent, astfel încât să o ai mereu în casă și să îi oferi organismului aceste bacterii „magice”. Nu te mai limita la a te bucura de varza murată doar iarna. Poți să o faci foarte ușor și nu îți ocupă mult loc în casă pentru că nu pui verzele întregi la murat.
Speli toate legumele pe care vrei să le folosești. Dacă vrei să faci o combinație între varză albă, varză roșie, morcovi, ceapă și usturoi, atunci dă prin răzătoare morcovii, iar restul legumelor taie-le cu cuțitul. Apoi le amesteci într-un castron foarte mare cu sare, după gust, și le freci energic până când iese foarte multă apă din varză și se înmoaie toate legumele. Apoi le pui într-un borcan de sticlă și le îndeși foarte bine. Pui câte un pic până umpli borcanul și presezi după fiecare nivel așezat în borcan, astfel încât la final toate legumele să fie acoperite de zeama lor. Deasupra poți să pui câteva frunze de varză întregi pentru a ține mai bine legumele sub lichid. Borcanul se închide, însă se mai poate deschide câte puțin, din când în când, pentru a mai scoate din aer.
Dacă observi după câteva zile că scade prea mult lichidul, atunci mai pune deasupra apă, ca să rămână totul acoperit. Se ține la murat câteva zile, o săptămână – două, depinde de cât îți dorești și, mai ales, ce gust cauți. Poți să guști să vezi cum e și dacă îți place. După circa patru zile ar trebui să simți o diferență de gust. După ce ai desfăcut borcanul, să îl păstrezi mai departe la frigider. Dacă iarna se va ține la murat mai mult timp, în timpul verii varza va fi gata mult mai repede, grație temperaturilor mai ridicate.
Iată un video pentru cei care doresc să urmărească cum se face sauerkraut-ul… sau varza murată:
Sursă foto: almanac.com

