Prunele și dieta

Atunci când vine vorba despre consumul de prune, ca și în cazul celorlalte fructe, nu prea ai cum să dai greș. Prunele sunt sărace în calorii și oferă o cantități considerable de vitamina A, vitamina C, riboflavină, potasiu și fibre. Toți acești nutrienți au un rol important în protejarea celulelor sănătoase, păstrarea sănătății inimii și întărirea sistemului imunitar. Mai mult, un beneficiu special oferit de către prune este protejarea grăsimilor din membranele celulare și creier.

prune

Prunele sunt versatile, fiind ușor de inclus în alimentație, indiferent de preferințele culinare. Pot fi consumate crude ca atare, dar și adăugate în iaurturi, cereale sau gătite pentru a face compot, gemuri sau sosuri delicioase. Indiferent de cum preferi să consumi prunele, acestea vor oferi savoare și culoare dietei tale.

Au puține calorii

Prunele sunt o gustare densă, cu puține calorii, comparativ cu mărimea porției. De exemplu, 2 prune medii au doar 70 de calorii, iar specialiștii susțin că mâncarea densă te poate ajuta să îți micșorezi aportul de calorii dacă vrei să slăbești sau să îți controlezi senzația de foame.

Indice glicemic scăzut

Majoritatea caloriilor din prune provin din glucide sub formă de zahăr. Două prune medii conțin 19g de glucide și 16g de zahăr. În ciuda faptului că sunt bogate în carbohidrați și zahăr, prunele au indexul glicemic scăzut (acesta reprezinta modul în care mâncărurile bogate în carbohidrați afecteaza zahărul din sânge).

Ajută la reglarea digestiei

Conținutul ridicat în fibre și efectele laxative și diuretice recomandă prunele ca o alternativă excelentă pentru reglarea tranzitului intestinal și combaterea constipației, principala cauză a hemoroizilor.

Efect antioxidant

Culoarea mov specifică prunei este dată de antocianine, pigmenți naturali ce fac parte din clasa bioflavonoidelor. Acești au efect antioxidant, ajutând organismul să lupte împotriva unor afecțiuni cum ar fi cele cardiovasculare sau chiar cancerul.

Idei pentru a le include în meniu

Ca și în cazul altor fructe, putem profita la maxim de beneficiile prunelor dacă le consumăm proaspete, în stare naturală. Le putem consuma ca atare sau le putem include în salate alături de migdale, rucola și piept de pui.

Le putem consuma și preparate, sub formă de sucuri și siropuri sau in sosuri super delicioase pentru fripturi. Iar dacă aveți o livadă de pruni, le puteți păstra peste iarnă sub formă de gem. Gemul de prune nu are nevoie de zahăr. Dacă credeți, totuși, că nu este suficient de dulce, puteți adăuga îndulcitori naturali din ștevie.