11 beneficii pentru sănătate oferite de castane

Pe lângă motivul principal pentru a ronțăi castane coapte sau pentru a le include în diverse preparate – sunt pur și simplu delicioase – mai există o mulțime de avantaje pentru sănătate.

beneficiile castanelor

Este sezonul castanelor, iar noi îți spunem de ce să le consumi:

Sunt bogate în fibre

Fibrele insolubile sunt în special bune pentru sănătate pentru că în contact cu apa formează un fel de gel în interiorul intestinului, care ajută la reducerea colesterolului și la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. Fibrele solubile ajută tranzitul intestinal, previn constipația și inflamațiile. Iar castanele conțin din ambele, aproximativ 8 grame de fibre pe suta de grame.

Sunt pline de minerale

Conțin calciu, potasiu, fosfor și zinc. În plus, castanele conțin atât vitamina C, cât și fier, ducând la o bună absorbție a acestuia din urmă.

Previn apariția cancerului

Castanele au un conținut ridicat de mangan, care funcționează ca un antioxidant eliminând radicalii liberi și reducând riscul de cancer. În plus, consumul de castane ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare pentru că manganul împiedică formarea cheagurilor de sânge.

Ajută la întărirea oaselor

Castanele conțin cupru, un mineral esențial pentru rezistența oaselor și care, în plus, ajută la formarea de celule rosii și întăresc sistemul imunitar. 100 de grame de castane conțin aproximativ 30% din necesarul zilnic recomandat de cupru.

Nu conțin gluten

Iată o veste bună pentru persoanele care au intoleranță la gluten, dar și pentru cei care vor sa încerce, cel puțin pentru o perioadă, o dietă fără gluten. Poți găsi pe piață, ceva mai greu, e adevărat, inclusiv faină de castane, pe care o poți folosi cu succes la prăjituri sau alte preparare culinare.

Stimulează buna funcționare a creierului

Datorită conținutului de vitamine din toată gama B, castanele sunt recomandate ca gustare în perioadele stresante sau de efort intelectual prelungit.

Mențin sănătatea venelor

Castanele conțin saponine, compuși chimici care ajută la menținerea elasticității venelor și intărirea pereților acestora. Astfel, castanele se află pe lista remediilor naturiste pentru hemoroizi, fiind unul dintre ingredientele principale din cremele și unguentele pentru hemoroizi și varice.

Oferă energie

Castanele sunt alcătuite în proporție de aproximativ 50% din carbohidrați. Vestea bună, însă, este că este vorba despre carbohidrați complecși, care sunt digerați încet, ducând la o eliberare treptată de energie.

Sunt foarte bogate în vitamina C

Cu un conținut de aproximativ 45 de miligrame de vitamina C la 100 de grame, castanele concurează cu ușurință cu alte surse naturale de vitamina C, precum citricele, de exemplu. Doar 100 de grame de castane furnizează peste 70% din necesarul zilnic recomandat de vitamina C.

Ajută la buna dezvoltare a fătului

Pentru că sunt foarte bogate în acid folic, castanele se recomandă a fi consumate inclusiv în timpul sarcinii. Acidul folic este necesar pentru formarea celulelor roșii și este esențial în procesul de sinteză a ADN-ului.

Conțin „grăsimi bune”

La fel ca și nucile, castanele sunt bogate în grăsimi mononesaturate, care ajută la scăderea „colesterolului rău” (LDL) și la creșterea „colesterolului bun” (HDL).

Crema anticelulitica Charme

Sperăm că te-am convins de beneficiile delicioaselor castane și așteptăm cu interes să ne spuneți cum includeți voi castanele în alimentație.