Perioada sărbătorilor înseamnă pentru mulți dintre noi mâncare, mâncare și iar mâncare. Plecăm la cumpărături, iar magazinele în care zăbovim cel mai mult sunt cele cu produse alimentare. Întorși acasă, ne punem pe gătit, astfel încât zilele de sărbătoare să ne prinda cu mesele pline. De aici și până la diferite probleme de sănătate uneori nu poate fi decât un pas. Și asta pentru că mâncăm prea mult sau mult prea mult dupa o perioadă în care am ținut post, ori pentru că mâncăm alimente de o calitate îndoielnică.

Intoxicația alimentară și indigestia sunt două dintre problemele de sănătate cu care ne putem confrunta în această perioadă dacă nu suntem atenți la ce și cât mâncăm. Nu este vorba de probleme grave, însă cu siguranță este vorba de probleme neplăcute, care ne pot strica sărbătorile.
Pentru ca lucrul acesta să nu se întâmple, vă propunem astăzi un articol despre intoxicația alimentară și indigestie. Vom încercă să vă prezentăm cauzele, tratamentele și modurile în care acestea pot fi prevenite.
Intoxicația alimentară și indigestia nu trebuie confundate
Intoxicația alimentară este cauzată de consumul de alimente sau băuturi contaminate cu bacterii, paraziți sau virusuri (microorganisme patogene). În schimb, indigestia apare atunci când alimentele consumate sunt alterate (acest lucru se întâmplă de cele mai multe ori vara), precum și atunci când sunt consumate într-o cantitate foarte mare.
Dacă asupra cauzelor indigestiei nu este nevoie să insităm foarte mult, cauzele care pot conduce la apariția intoxicației alimentare (toxiinfecției alimentare) impun ceva mai multe explicații. Astfel, contaminarea alimentelor care provoacă toxiinfecția se poate produce în timpul creșterii fructelor, legumelor (de exemplu prin apă contaminată), de la un purtător cronic al microorganismului patogen, prin folosirea unor ingrediente contaminate, în timpul preparării sau transportului din mediul înconjurător (microbi, praf etc.).
Cele mai expuse persoane și de multe ori cele mai grav afectate, sunt copiii mici, vârstnicii, dar și femeile însărcinate și persoanele cu un sistem imunitar slăbit sau cu boli cronice.
Simptome
Deși asemănătoare, simptomele indigestiei nu trebuie confundate cu cele ale toxiinfecției alimentare. În cazul indigestiei este vorba despre dureri de stomac, greață, balonare, reflux gastric sau vomă.
Simptomele intoxicației alimentare, precum și durata acestora, intervalul de timp scurs de la consumarea alimentului contaminat până la apariția lor, depind nu doar de microorganismul patogen, ci și de fiecare persoană în parte, de vârstă și starea generală de sănătate. Diareea este primul și cel mai frecvent simptom. Aceasta poate fi însoțită de greață, vărsături și dureri abdominale. Există, însă, și simptome mai grave, cauzate de infecții cu diverși germeni patogeni. Amintim aici cefaleea, febra ridicată, confuzia, convulsiile, durerile, crampele musculare, slăbiciunea generală, pierderea echilibrului, adenopatiile, paralizia, complicațiile renale și sangvine.
Diagnosticare
În general, intoxicația alimentară nu necesită consult medical sau tratament medicamentos. Totuși, dacă diareea persistă mai mult de 2-3 zile (perioada este mai scurtă în cazul copiilor), iar vărsăturile mai mutl de o zi, se recomandă prezentarea la medic. De asemenea, se impune vizita la medic și dacă durerile abdominale continuă, apar crampe, oboseală musculară, dureri de cap, senzații de vertij sau tulburări de vedere. La recomandarea medicului de familie sau specialistului gastroenterolog, se pot efectua teste de sânge, coprocultură și examenul microscopic al scaunului.
Pentru indigestie, nu există un test specific de depistare. Dacă, însă, indigestia apare în mod frecvent, este posibil să fie vorba de afecțiuni serioase, pentru depistarea cărora se recomandă teste de sânge, ecografie abdominaăa, endoscopie digestivă etc. Dacă nu există afecțiuni serioase, dar ai o digestie greoaie, găsești aici mai multe sfaturi pentru a-ți ușura procesul de digestie și pentru a evita eventualele indigestii.
Tratament
Majoritatea toxiinfecțiilor alimentare nu necesită tratament medicamentos. Este necesară, însă, o hidratare cât mai bună, care va exclude băuturile carbogazoase, energizantele, sucurile care conțin mult zahăr. Se pot bea ceaiuri îndulcite, sucuri de legume, supe de legume sau compoturi. Se pot folosi și soluții pentru hidratare. Dacă, însă, deshidratarea este foarte mare, se poate recurge la internare. Hidratarea va fi urmată de o dietă de tranziție, care va consta în piureuri de legume, orez fiert, piure de cartofi, brânză, banane și multe lichide. Atât lichidele, cât și alimentele se vor consuma în porții mici și dese. Trecerea la dieta normală se va face după ce scaunul este normal, la 2-4 zile de la atenuarea simptomelor. Antibioticele și antidiureticele sunt recomandate a fi evitate în lipsa prescrierii lor de către medic. Simptomele toxiinfecțiilor alimentare dispar în câteva zile.
Tratamentul medicamentos al indigestiei constă în suplimente de enzime digestive sau cărbune digestiv. Compresele cu apa caldă pot fi aplicate pe abdomen pentru a calma durerile. Se pot bea 3-4 căni pe zi de ceai de mușețel sau mentă, dupa ce au încetat vărsăturile. În prima zi este bine să nu se mănânce nimic, abia după ameliorarea simptomelor putându-se consuma supe de legume fără grasime, treptat piure de legume, carne fiartă de pui sau compoturi de fructe. Găsești aici mai multe sfaturi despre tratamentul indigestiei.
Prevenire
Pentru prevenirea toxiinfecției alimentare este necesară respectarea câtorva măsuri de igienă. Trebuie să ne spălăm pe mâini înainte de a prepara mâncarea, fructele și legumele trebuie spălate înainte de a fi consumate, iar alimentele trebuie păstrate, dar și preparate la temperaturi corespunzătoare. De asemenea, vesela și ustensilele de bucătărie trebuie spălate cu atenție după fiecare utilizare, iar contactul dintre carnea nepreparată și celelalte alimente trebuie evitat. Atunci când mâncăm în oraș, este bine să alegem locuri curate și să evităm vânzătorii ambulanți, care nu au condiții igienice potrivite.
Pentru a evita indigestia, trebuie să avem grijă la ceea ce mâncăm, dar și la cât mâncăm. În general, medicii ne recomandă să evităm alimentele foarte grele, grase, condimenatate, dar și alcoolul în exces. De asemenea, după masă ar fi bine să facem o plimbare ușoară.
