Într-un articol publicat în revista de specialitate BioEssaya, cercetători de la UC San Francisco, Arizona State University si University of New Mexico au concluzionat în urma analizării literaturii științifice recente că bacteriile influențează comportamentul nutrițional al oamenilor și alegerile lor alimentare pentru a primi cât mai mulți din nutrienții cu care se hrănesc ele, și nu sunt doar pasive, hrănindu-se din orice le oferim noi.

Astfel, spun cercetătorii, bacteriile din organismul nostru joacă un rol important în determinarea poftelor și a stării de foame, determinându-ne să consumăm alimentele de care au ele nevoie și împingându-ne, de multe ori, către obezitate.
Deși întregul proces este încă neclar, autorii acestui studiu consideră că bacteriile din intestine ne pot influența deciziile alimentare trimițând semnale la nivel molecular în intestine. Pentru că intestinele sunt legate de sistemul imunitar, sistemul endocrin și sistemul nervos, aceste semnale ne pot influența psihicul și răspunsul comportamental.
„Bacteriile de la nivelul intestinelor sunt manipulatoare”, spune dr. Carlo Maley, director al UCSF Center for Evolution and Cancer și co-autor al studiului. „Există o diversitate de interese la nivelul microbiomului, unele asociate cu propriile noastre intenții nutriționale, altele nu.”
Cercetările sugerează că bacteriile ne-ar putea influența deciziile nutriționale, cel puțin parțial, acționând prin nervii vagi care leagă 100 de milioane de celule nervoase din tractul digestiv de creier.
„Microbii au capacitatea să ne manipuleze comportamentul și starea modificând semnalele din nervii vagi, schimbând receptorii de gust, producând toxine, care ne fac să ne simțim rău și eliberând chimicale de recompensă pentru a ne face să ne simțim bine”, a comentat Athena Aktipis, co-autoare a studiului.
Din fericire, însă, această influență, spun cercetătorii, este posibilă în ambele sensuri, astfel că și noi putem influența microbiomul prin alegerile alimentare pe care le facem. „Dietele noastre au un impact imens asupra populației microbiale din intestine”, spune dr. Maley. „Este un întreg ecosistem și evoluează în fiecare minut”. Astfel, de exemplu, în intestinele unor subiecți din Japonia au fost identificate bacterii specializate în digestia algelor marine, care sunt foarte pupulare în dieta japonezilor.
