Consumul corect de fructe

Probabil că ai auzit deja de mai multe ori că fructele se mănâncă separat și nu ar trebui combinate cu alte tipuri de alimente și nici incluse în mesele zilnice. Fructele nu trebuie mâncate ca desert la finalul unei mese pentru că ele vor deregla digestia, vor fermenta, iar vitaminele și mineralele din ele nu vor mai fi valorificate corespunzător de organism.

cum se consuma fructele

Mai mult ca sigur știți deja această teorie. Ei bine, ea este adevărată, iar astăzi vă vom oferi câteva informații suplimentare despre modul corect în care trebuie să includeți fructele în alimentație, astfel încât să beneficiați la maxim de beneficiile acestora.

Detoxifiere și energizare

Fructele sunt considerate a fi cele mai bune alimente pentru organism, adevărate miracole pentru sănătate și cele mai bune surse de energie. Important, însă, este să fie consumate corect. Consumul de fructe naturale crude este una dintre cele mai bune metode de eliminare a toxinelor din corp. Prin conținutul bogat în apă și fibre, dacă sunt mâncate așa cum trebuie, ele ne pot ajuta semnificativ organismul.

Este bine să ții minte că pentru digestia fructelor corpul nostru consumă energie, însă la final el își va fi refăcut rezervele de energie grație conținutului lor nutrițional. Fructele nu sunt digerate în stomac, ele doar staționează puțin acolo și apoi trec mai departe. Așadar, corpul nu consumă multă energie pentru descompunerea lor. Este important de știut că întotdeauna avem parte de energia furnizată de alimente numai după ce acestea au ajuns la intestine și are loc absorbția. Iar fructele ajung rapid acolo, căci stau doar 20-30 de minute în stomac.

Consumă fructe pe stomacul gol

Prima regulă este ca întotdeauna să mănânci fructele (doar fructe!) pe stomacul gol, ori dimineata, ori între mese. Bineînțeles, fără să le combini cu altceva. Așa cum nu ai voie să bei apă sau alte lichide în timpul unei mese, la fel nu ai voie să combini fructele cu altceva la aceeași masă.

Consumă fructele integrale, cu tot cu coajă

Consumă frcutele cu coajă și ai grijă să le mesteci foarte bine pentru a se imbiba cu salivă. Saliva este bogată în enzime, care preced și ajută la procesul digestiv.

Alege fructe proaspete, cât mai naturale

Este important să consumi numai fructe crude proaspete, de preferat din surse sigure. Ele sunt vii cu adevărat. Dacă vei mânca fructe din compot, fierte, din conserve sau coapte să știi că nu mai beneficiezi de vitaminele, mineralele și apa din ele. Iar corpul trebuie să muncească suplimentar pentru a le digera și astfel consumă energie în loc să o capete din fructe.

Nu consuma fructe alături de alte alimente

Lasă minim 30 de minute între masa de fructe și următoarea masă. Ține minte faptul că fructele nu murdăresc organismul și nu lasă reziduuri. Ele îl curăță rapid și îl energizează și poți mânca fără probleme o masă la circa 30-40 de minute după consumul de fructe.

Produse fara zahar

Evită falsele mituri

Nu te lua după mituri. Cu siguranță ai auzit pe cineva spunând că lămâia este acidă și trebuie evitată, mai ales dacă ai probleme cu stomacul. Fals! Lămâia nu este acidă în stomac, nu produce arsuri, dimpotriva ea este alcalinizantă când o consumăm. Nu contează cum se prezintă ea în mediul exterior, important este că în timpul digestiei lămâia se dovedește a fi un aliment bazic, și nu acid.

Același lucru este valabil și pentru alte fructe, în special cele din categoria citricelor, care sunt alcaline în mediul stomacului, cu condiția să nu mai fie combinate cu altceva și să fie mâncate pe stomacul gol.

Un alt mit ce apare vara este cel referitor la consumul de pepene. Românii obișnuiesc vara să consume pepene după masă și chiar după masa de seară… Mitul că te ajută la digestie este total fals! Dimpotrivă, dacă pepenele intră în contact în stomac cu alte alimente, el produce un proces de fermentație și balonare. Este un obicei ce trebuie eliminat! Pepenele se mănâncă la micul dejun pe stomacul gol sau ca gustare, la câteva ore bune după o altă masă.